چرا مذهب شیعه از اهل سنت پیروی نمیکند؟
چرا مذهب شیعه از اهل سنت پیروی نمیکند؟
پاسخ به شبهات ، بخش دهم ، محمد یوسف عظیم دخت ، اصلاح ۲۵۴ ، دوشنبه ۲۰/۱۰/۱۳۸۹ ، سال پنجم .
پرسش : چه صفاتی در امیرمومنان وجود دارد که او را از دیگر صحابه متمایز میکند؟
پاسخ :
یکی دیگر از برترین صفاتی که امیرمومنان علی(ع) را در صدر سایر اصحاب پیامبر اسلام (ص) قرار میدهد ، شجاعت بینظیر این صحابی شریف است .
شجاعت ، یکی از ویژگیهایی است که در بسیاری از مردان بزرگ و تاریخساز دنیا مشاهده شده است . همچنین برخی از افراد جامعه به دلیل برخورداری از این صفت ، یا برتری این ویژگی بر سایر خصلتهایشان ، زبانزد خاص و عام شدهاند .
با تحلیل و بررسی صفت شجاعت ، میتوانیم آن را از لحاظ ساختاری به دو دسته تقسیم کنیم :
۱ ــ شجاعت اکتسابی : منظور از شجاعت اکتسابی ، به دست آوردن روحیه جنگاوری ، دلیری و غلبه بر ترس است که باید برای رسیدن به آن برعوامل بوجود آورنده آن ، چیره شد .
بهعنوان مثال ، فردی عادی را درنظر میگیریم که با ورود به ارتش و… ، دورههای آموزش نظامی مختلف را پشت سر گذاشته ، دانشهای گوناگون جنگ و زندگی در شرایط سخت را آموخته و پس از کسب تجربیات مورد نیاز در زمانهای مختلف و همت والایی که از خود به نمایش می گذارد ، به رزمنده ای دلیر و شجاع ، تبدیل می شود .
۲ ــ شجاعت ذاتی : دومین نوع دلیری ، شجاعت ذاتی است که در طبیعت و ذات افراد نهفته است . گروه یاد شده ، سر نترسی دارند و از هیچ چیزی نمیهراسند و واژه « ترس » برای آنان ، معنایی ندارد .
تاریخ بشر ، اسامی زیادی از شجاعان ذاتی را در اوراق خود ثبت کرده است که تا قبل از ظهور اسلام ، برخی از آنان عبارتند از : حضرت ابراهیم ، حضرت موسی ، حضرت عیسی ، حضرت داود حضرت نوح و… که هریک از آنها به تنهایی ، نماد شجاعت بودهاند.
همچنین میتوان به سرآمد همه شجاعان ، حضرت خاتمالانبیا محمد مصطفی(ص) اشاره کرد که دست خالی و با تکیه بر خدای مهربان در برابر صاحبان زر و زور قرار گرفته و شجاعانه برای تغییر جامعه سیاهبخت روزگار خویش ، تلاش کرد .
مشهورترین شجاع تاریخ اسلام بعد از پیامبر ، امیر مؤمنان حضرت علیبنابیطالب(ع) است که به گواهی کلیه مورخین ، در نوع خود ، بی نظیر می باشد .
ابعاد شجاعت علی(ع) را می توان در موارد زیر دسته بندی نمود :
۱ ــ شجاعت در اطاعت و فرمانبری از رسول خدا(ص) :
خوابیدن در جای پیامبر(ص) در شب « لیلة المبیت » و مواجه شدن با شمشیر آخته ی بیش از چهل نفر تروریست مشرک ، امری است که بشر را دچار شگفتی دایمی می کند . زیرا این کار فقط از حضرت علی(ع) برآمد و بس .
۲ ــ شجاعت در یافتن حقیقت :
حضرت علی(ع) از نوجوانی با شجاعت ، در پی یافتن حقیقیت بود و در این مسیر ، دعوت پیامبر به اسلام را پذیرفت و هرگز به تمسخر و دشمنی مخالفان ، توجهی نکرد و این راه را تا پایان عمر خویش ، با استواری کامل پیمود .
۳ ــ شجاعت در میدان جنگ :
شجاعت آن حضرت در میادین جنگ ، آن چنان شهرت عالمگیری دارد که حتی دشمنان وی نیز زبان به ستایش « صاحب ذوالفقار » می گشایند و از شنیدن نام او ، لرزه بر اندامشان می افتد .
الگوی شجاعت
ابنابیالحدید در شرح نهجالبلاغه میگوید که: پادشاهان فرنگ و روم صورت آن حضرت را در عبادتخانههای خود کشیده و میکشند و به شمشیری که حمایل میکنند، نام او را نقش مینمایانند و ملوکِ دیلم صورت او را در سیفهای خود به جهت و واسطه فتوح و نصرت و تیمّن و تبرّک میکشیدهاند و در شمشیر آلب ارسلان و پسرش ملکشاه سلجوقی ، صورت آن حضرت نقش بسته بود .
شجاعت و جهاد علی(ع) در قرآن
در جریان بحث و فخر فروشی میان عباس عمومی پیامبر ، شیبه که از بزرگان مکه بود و حضرت علی(ع) ، آیه نوزدهم سوره مبارک توبه ، به نفع امیرالمؤمنین(ع) نازل گردید .
مردانگی در اوج شجاعت
یکی از یاران علی(ع) به ایشان گفت : « چرا یک اسب اصیل و نجیب برای خودتان خریداری نمی کنید ؟ » . ایشان در جواب میفرماید: « من از حمله هیچ کس رخ برنمیتابم و بر کسی که گریخته حمله نمیکنم ، اسب را برای چه میخواهم؟ » .
آری ، علیبن ابیطالب(ع) شجاعت و مردانگی را یکجا داشت و همانگونه که از هیچ مبارزهای روی نمیگردانید ، هیچ فراری را هم تعقیب نمیکرد و هیچوقت افراد مجروح را نمیکشت .
شجاعت در کلام پیامبر
توصیف شجاعت علی(ع) را با دو حدیث زیبا و گهربار از شجاعترین مردم تمام اعصار یعنی پیامبر(ص) به پایان میرسانیم . آن بزرگوار فرمود : « آفت شجاعت ، سرکشی است » ، « شجاع ترین مردم کسی است که بر هوس خویش تسلط یابد » .
با توجه به مطالب موجود در کتب تاریخی ، بعد از پیامبر(ص) ، حضرت علی(ع) تنها فردی است که با تسلط بر هوس ، کنترل خشم و مهار غضب ، در اثبات شجاعت خویش گام برداشته است و کشتن « عمرو بن عبد ود » در جنگ احزاب ، تایید کننده ی این ادعا می باشد .
با توجه به چنین ویژگی بی نظیری ، آیا عاقلانه و منصفانه است که شیعیان به پیروی از پیشوایان اهل سنت ــ که هیچ یک از امتیازات علی(ع) را نداشته اند ــ بپردازند ؟